sâmbătă, 17 septembrie 2011

Monopolul CNAS, eliminat in noua lege a sanatatii


     Pana la finele acestui an, noua Lege a sanatatiiar putea ajunge in Parlament. Principala modificare vizeaza eliminarea monopolului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate(CNAS) si infiintarea mai multor case private, care sa lucreze inclusiv cu spitalele de stat si care sa fie administrate de companiile de asigurari, anunta capital.ro.
    „Casa Nationala de Asigurari de Sanatate strange banii privati, contributia cetatenilor la sanatate, dar banii sunt administrati de catre casele private. Aceste case intra in competitie pentru a lua banii. Din acest moment, casele de asigurari fug dupa pacienti, adica pacientul este pus in centrul sistemului, dupa medici, dupa spitale si clinici. Tot institutiile private vor face pachetul de servicii de baza, dar si pachetele suplimentare. in plus, casele private vor extrage mai multi bani pentru sistemul sanitar. Potrivit estimarilor, anual, s-ar putea atrage in sistemul sanitar aproximativ doua miliarde de lei de pe piata“, explica Virgil Paunescu, consilier prezidential.

         Proiectul este conceput dupa modelul olandez
       Liberalizarea sistemului medical a fost si una dintre recomandarile importante facute Romaniei de catre Fondul Monetar International (FMI), iar companiile de asigurari par mai mult decat deschise la o asemenea propunere.
       „Din pacate, sistemul public de sanatate este incapabil sa le ofere contributorilor la fondul de sanatate servicii medicale de incredere, adica exact serviciile medicale pentru care au platit deja. Reforma sistemului public de sanatate si relansarea asigurarilor private reprezinta singura solutie pentru a depasi situatia dramatica in care se afla de ani buni sanatatea din Romania“, sustine Radu Mustatea, presedintele Astra Asigurari.
         
          Avantajul liberalizarii pietei este concurenta
        Principalul avantaj al liberalizarii pietei ar fi concurenta. Practic, casele private de sanatate ar avea la dispozitie, pentru fiecare asigurat, o suma in limitele careia vor trebui sa asigure servicii medicale cat mai performante. Clientul va avea astfel posibilitatea sa aleaga, desi contributia lui lunara nu ar creste.
      „Este nevoie de competitie pentru a creste calitatea actului medical si de un sistem eficient de decontare pentru ca populatia sa aiba acces la servicii medicale de calitate. Toate acestea pot fi realizate prin intermediul asigurarilor de sanatate si al companiilor de asigurari care le pun la dispozitie“, considera Theodor Alexandrescu, directorul general al Alico Asigurari.
      Potrivit consilierului prezidential Virgil Paunescu, casele private vor solicita banii de la CNAS pentru asiguratii lor si vor trebui sa faca tot ce pot pentru a oferi maximum de servicii cu acesti bani.
          
 Sursa: PaginaMedicala.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu