luni, 2 ianuarie 2012

Interviu cu Peter Kristofovic, fondatorul si administratorul Salve Club             Traducere in limba romana
Am inceput afacerea in 1996, adica acum 15 ani cand eram inca student la Universitatea de Economie din Slovacia. Principalul scop a fost sa ajut oamenii sa fie mai buni in ceea ce fac, deoarece pe piata trebuie sa ai cunostinte solide si multi bani ca sa-ti realizezi visele. Am inceput ca vanzator ambunant. Vindeam asigurari de viata si produse financiare,. Din 1996 am dezvoltat o companie cu cea mai buna si rapida dezvoltare in CEO.
Acum dupa 15 ani, noi facem acelasi lucru, instruim oameni. Muncind cu ei, le dam putere si suport iar acestia se dezvolta. Oamenii cresc si implicit compania noastra creste.
In 1996 produsul nostru principal erau asigurarile de viata, fondurile de investitii in principal in Slovacia. Din 2000 ne-am extins si in Republica Ceha, in 2006 am inceput si in  Ucraina, iar in 2007 in Romania.
De fiecare data cand intram pe o piata noua folosim acelasi sistem. In primul rand trebuie sa ai oamenii potriviti. Desi toti spun ca sunt potriviti pentru aceasta afacere, nu e chiar asa. De aceea suntem nevoiti sa selectam oamenii, sa-i instruim, sa-i testam, sa-i licentiem si numai atunci aceastia sunt pregatiti sa obtina bani si sa ajute clientii.
Acelasi sistem a fost perfect pentru toate proiectele din Europa. In ultimul proiect am fost cea mai buna companie de pe piata. Am inceput in 2004 cu reforma pensiilor in Slovacia, atunci am fost pe locul doi si am incheiat mai mult de 120.000 de contracte. Apoi in 2006 am avut  reforma sanatatii tot in  Slovacia si atunci am fost cea mai buna companie de pe piata. Am incheiat in 4-5 luni mai mult de 290.000 de contracte cu fortele proprii. Sistemul este intotdeauna la fel. Trebuie sa gasim oamenii potriviti, sa-i instruim si sa-i licentiem ca sa inceapa o afacere adevarata. De aceea suntem de succes pentru ca suntem pe piata inaintea concurentei. Acum asteptam trei mari reforme in Europa: urmatoarea trebuie sa fie in Romania,  Republica Ceha si apoi in Ucraina .
Pot spune doar ca sistemul este demonstrat si asteptam aprobarea legii sanatatii pentru ca anul acesta am construit in Romania o forta proprie. Fara aceasta forta nu poti fi cea mai puternica companie de pe piata. De aceea folosim acelasi sistem ca in 2006, cand am pregatit in Romania reforma pensiilor. Atunci am inceput mai devreme cu Salve Club si cu Fincop. Am construit echipa, ulterior am licentiat-o si apoi am avut mai mult 300.000 de clienti. Acum este vorba de aceiasi situatie, nimeni nu stie exact care sunt termenii prevazuti de lege sau de ce fel de licentiere vom avea nevoie ca si companie sau ca persoane fizice pe teren. De aceea trebuie sa pregatim oamenii, sa-i instruim si sa avem pregatite pentru ei alte proiecte, deoarece nimeni nu stie cat de repede se va demara reforma sanatatii in Romania.
Din ce vad eu pe piata exista zvonuri si informatii ca poti sa semnezi orice contract in calitate de client. Eu nu cred ca este o idee foarte buna pentru ca nimeni nu stie ce anume va cuprinde legea. Semnarea unor contracte acum pentru viitor nu ar fi ceva foarte inteligent, dar oamenii iau propriile decizii. Salve nu va urma un astfel de sistem. Noi ne contruim echipa, pregatitim oamenii iar  cand legea va fi aprobata ii vom licentia si astfel vor activa in reforma sanatatii.


        Cum raspundeti acuzatiilor aduse de media in care se vorbeste ca Salve Club lucreaza in sistem piramidal sau ca are activitate ilegala sau alte acuzatii aduse la adresa companiei Salve Club?

Cred ca de fiecare data cand ai succes, mult success,  nu convine tuturor. Ne convine noua, clientilor nostri, dar nu tuturor celor de pe piata. Este foarte usor sa spui pe internet sau in ziar ca ceva s-a intamplat. In 2008 noi eram compania numarul unu pe piata din Romania. Avem certificatul. Eram o companie buna si fara echipa. Dupa cum am mai spus, noi folosim acelas sistem ca si atunci si nu este vorba neaparat de un sistem piramidal. Un model structurat pe nivele exista in fiecare companie, adica in varf se afla un lider iar jos sunt functionarii. Problema nu este ierarhia, ci ce anume este pe teren.
Noi intruim oamenii, nu ii platim pe ei ca sa aduca pe cineva in sistem, produsul nostru nu este acesta. Produsul nostru va fi reforma sanatatii sau vitaminele si suplimentele nutritive, un alt proiect special pe anul viitor . Este usor sa spui ceva fara sa fie adevarat. Noi ne pregatim strategia ca sa ne aparam numele pe piata. Eu am experienta celor mai bine de 15 ani in domeniu, in patru tari europene si pot spune ca suntem o companie foarte serioasa si puternica.

Care este situatia companiilor Salve Group din Europa?

Acum suntem compania care cunoaste cea mai puternica dezvoltare nu numai din Romania ci si in alte tari. In Republica Ceha ne pregatim pentru reforma pensiilor in ianuarie 2013 si folosim acelas sistem demostrat. Target-ul nostru este sa fim compania numarul 1 in aceasta reforma. In Slovacia am inceput cu propriul nostru produs. Cel mai bun produs pentru asigurarile pe viata si pensii pentru Slovacia. Este un proiect pilot, avem mult success si crestem mult.In Ucraina avem mai mult de 30 de branse si mai mult de 800 de oameni activi si suntem cea mai mare companie de pe piata asigurarilor de viata. Avem reusite chiar si acolo si trebuie sa recunoastem ca nu sunt vremuri usoare acum in Ucraina.In Romania activeaza cea mai de succes companie din tot holding-ul Salve Group. Am pornit cu Salve Group din Londra iar acum suntem in 4 tari si avem 11 companii. Avem in baza noastra de date mai mult de un milion de clienti. Dar si mai mult de 100.000 de oameni care colaboreaza cu noi, participa la seminariile noastre.Salve nu are doar formatori locali avem lectori foarte buni din strainatate . De exemplu pentru seminarul urmator din ianuarie vor veni lectori din America care vor avea grija ca oamenii din Romania sa se dezvolte pe acest plan. Avem nevoie de lideri asa ca vom forma lideri. Acum pe piata nimeni nu este atat de puternic pentru ca nimeni nu a prograsat atat de mult in ultimii ani. De ce s-a intamplat asa? Aceasta se datoreaza si faptului ca oamenii nostri frecventeaza seminariile si se formeaza. Strategia noastra este  formam oamenii iar oamenii vor construi compania.

Care este rolul instruirii si a programului Salve Business System ?

Cred ca cea mai buna strategie este instruirea oamenilor. Noi nu puteam avea succes fara alti oameni. Eu vin din Slovacia care este o tara mica comparativ cu Romania. Ce pot face eu pentru oamenii de aici,? Eu aduc un puternic STIU CUM, adica ce am invatat eu in 15 ani . Pot gasi oameni mai buni, din intreaga lume care pot sa invete oamenii din Romania. Ttrebuie sa investim bani pentru a forma oameni. E nevoie de timp, materiale, cunostinte speciale si lectori. Trebuie sa pregatesti intreaga echipa. Acum avem mai mult de 500 de oameni in calitate de lectori. Aceasta inseamna ca suntem o companie uriasa. Datoria lor este sa pregateasca mii de oameni in Romania pentru reforma in sanatate, dar daca reforma nu va aparea asa de repede cum oamenii se asteapta atunci avem si alte proiecte prin care sa le dam oportunitatea de a creste . Asa este in viata. Trebuie sa investesti la inceput si apoi vei avea profit. Si Salve a reusit de 5 ori pana acum pentru ca noi investim mult si de aici avem succes pe piata.

Ce ne puteti spune despre reforma sanatatii?

Avem experienta cu ultima reforma in sanatate din Slovacia. Nu putem avea decat informatii de fundal. Toti pot sa spuna ce doresc, dar in realitate trebuie sa avem dovezile din trecut.Cand am inceput reforma in tara mea, comisionul nu a fost foarte mare. De ce a fost asa? Pentru ca sistemul este diferit fata de reforma pensiilor. In reforma pensiilor sistemul era legat de un comision si un client , dar in reforma sanatatii companiile au  creat un grup de clienti, iar comisionul difera de la grup la grup. In cazul nostru au fost trei grupuri de clienti care cuprindeau atat tineri cat si personae in varsta, iar comisionul pe categorii nu era atat de mare. Propunerea mea pentru cei care vorbesc despre comision este sa nu o mai faca pentru ca nimeni nu stie exact ce companie se va alatura proiectului. Aceste companii trebuie sa aiba un milion de clienti si nu este deloc usor. De aceea spun ca cine vorbeste despre comision acum e ca si cum ai gati numai cu apa, fara vreo justificare realista. Trebuie sa asteptam. Eu cred ca comisionul nu o sa fie foarte mare cum spun oamenii. Piata nu este aceiasi, concurenta nu este aceiasi si nici produsul nu este acelasi. Vom vedea pe viitor.

De ce ar alege cineva o colaboarare cu Salve Club in locul altei companii?

Este o intrebare foarte importanta de ce ar trebui cineva sa aleaga Salve si anume in aceasta perioada? Daca privim in intreaga Europa fiecare isi pune aceste intrebari:Ce va fi in viitor? Ce va fi pe piata? Ce se v-a intampla cu euro? Ce este acum bun pentru oameni sau rau pentru ei ? Si care sunt oamenii in care sa aiba incredere? De aceea eu le spun colaborilor mei ca trebuie sa verifice compania, sa-i verifice istoricul, sa verifice avantajele, si rezultatele companiei. Iar dupa rezulatate suntem poate cea mai buna companie de pe piata. Am inceput Salve Grup ca un holding din 1996 fiind vanzator ambulant, acum suntem o companie mare cu mai mult de 11 companii in 4 tari. Putem fi un partener puternic pentru oamenii din Romania. Putem sa-i pregatim pentru reforma in sanatate si pentru tot ce inseamna asta.Este mereu vorba de cooperare intre promisiuni si realitate. Dintotdeuna tot ce am promis oamenilor mei am indeplinit. Aceasta se poate verifica. Cand spun ca va vom pregati pentru urmatorul mare proiect asa se si va intampla sau ca va vom oferi competitii bune asa vom face. Daca vom spune ca veti avea un comision bun inseamna ca veti avea. Iar atunci cand spunem ca avem un plan B asta inseamna ca atunci cand reforma va fi amanata cateva luni avem produse. Avem in structura holding-ului nostru alte companii si alte produse pentru forta noastra de vanzare, dar avem nevoie ca acestia sa fie pregatiti ca sa construiasca echipe de vanzare in regiunile lor .Aceasta inseamna ca Salve este o oportunitate buna pentru fiecare persoana care vrea sa-si schimbe viata . Pentru oamenii care vor sa invete ceva si care au o viziune optimista asupra viitorului. Vrem in continuare sa fim cea mai buna companie de pe piata . Acesta este scopul nostru.


Sursa: www.salveclub.ro

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu